A glikémiás index (GI) egy élelmiszer szénhidrát tartalmának vércukor emelő képességét jellemzi. Minél nagyobb ez a szám, annál gyorsabban és magasabbra löki fel a vércukor szintet, minél alacsonyabb, annál lassabban és kiegyenlítettebben növeli. Megállapodás szerint a leggyorsabb szénhidrát, a szőlőcukor (glükóz) felszívódási sebességét tekintik viszonyítási alapnak: ezt jellemzik a maximális 100-as értékkel, míg a többi élelmiszer GI-sze ennél kisebb. A vércukor időben való mennyiségi változását szemlélteti az alábbi grafikon a magas és az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek esetében.
Miért fontos a glikémiás index?
Az emberi szervezet akkor működik megfelelően, ha a vércukor szintje egy optimális tartományon belül marad. A táplálékokból a vérbe kerülő cukor mennyiségének kordában tartásáért, az inzulin és glukagon hormonok felelnek. Egészséges szervezetben ez a három tényező dinamikus egyensúlyt tart, s amikor az megbomlik, az olyan betegségekhez vezethet, mint a cukorbetegség, meg az elhízás. Az ember maga is sokat tesz e szabályozórendszer kifárasztásáért, szétzilálásáért, amikor a táplálkozásával túlterheli azt. Az egészséges anyagcsere egyensúlyának megőrzéséért az egyik legtöbb, amit tehetünk az, hogy a gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt az alacsony glikémiás indexű élelmiszereket használjuk a gyorsan felszívódók helyett.
Manapság egyre többen szenvednek szénhidrát anyagcserezavar következményeitől, s közöttük is mint több a gyerek. E jelenség látható kísérője a túlsúly, az elhízás terjedése, oka pedig a helytelen étkezési szokások meghonosodása.Ahhoz, hogy a szénhidrát-anyagcseréje egészségét megőrizhesse gyermekünk, fontos a magas glikémiás indexű ételeket lassabb felszívódásúra váltani az étrendjében.
Úgy egészséges, ha a gyermekek energiaszükségletét – ahogy a felnőttekét is – mintegy 55-60 százalékban fedezzük szénhidrátból. Ehhez az étrendünkben elsősorban a teljes kiőrlésű gabonafélék, továbbá az úgynevezett álgabonák, a hüvelyesek és a burgonya állnak rendelkezésünkre. Ahhoz adódik még hozzá a zöldségek, gyümölcsök, magvak és tejtermékek, valamint a – csak kis mennyiségben ajánlott – édességek és üdítőitalok szénhidráttartalma.
A pszeudocereáliák, azaz álgabonák botanikailag nem tartoznak a gabonafélék csoportjába, viszont a gabonákhoz hasonlóan magas keményítőtartalmú maggal rendelkeznek. A boltok polcain is rendszerint a gabonák között találkozhatunk velük, illetve jellemzően kerülnek a bio termékek közé. Az álgabonák közé tartozik a hajdina, az amaránt és a quinoa.A gyerekek között is terjedő túlsúly és elhízás annak is következménye, hogy étrendjükben túl magas a gyorsan felszívódó szénhidrátok aránya. Ezért indokolt az energiaadó ételek e fontos csoportján belül is tudatosan válogatni, és étrendjük összeállításánál előnyben részesíteni azokat, amelyek glikémiás indexe alacsony. Az alábbi táblázatban megidézett példák is segíthetnek a választásban.
Alacsonyabb glikémiás indexű alapanyagok | Magasabb glikémiás indexű alapanyagok |
zabpehely teljes kiőrlésű kenyér teljes kiőrlésű tészta durumtészta árpagyöngy árpapehely bulgur (tört búza) hajdina quinoa (rizsparéj) barna rizs bab lencse | cukor méz gyümölcslevek cukrozott üdítők fehér lisztből készült péktermékek, kenyérfélék fehér rizs fehér száraztészta burgonya cukros sütemények |
Forrás: merokanal.hu